logo gloed

zaterdag 16 oktober 2021
Letters

Ode à la Musique, F. Martin

Vrijdag, 12 december 2014, was het publiek in de St. Aloysiuskerk getuige van een sprankelend concert van de UOV ter ere van St. Caecilia, patrones van de muzikanten en instrumentmakers, onder de inspirerende leiding van onze dirigent Roel Vogel. We werden begeleid door het Orkest van de Utrechtse Bachcantatediensten met Rienk Bakker achter het orgel. Drie werken werden uitgevoerd.

Als eerste werd "Ode à la Musique" uit 1961 van Frank Martin ten gehore gebracht. De solopartij (bariton) werd verzorgd door Evert Jan Nagtegaal en de begeleiding bestond uit bijzonder ensemble: Pianist (Eric Noya), zes koperblazers en een contrabas. De ingewikkelde partituur vormde een niet geringe uitdaging, maar het koor wist zich er goed door heen te slaan. Voor veel toehoorders was de muziek van deze componist verrassend, sommigen hadden de muziek graag nog eens willen horen. Met deze uitvoering demonstreert de UOV dat zij ook met 20-eeuwse muziek uit de voeten kan.

Daarna was het de beurt aan "Ode for St. Caecilia's Day" van Georg Friedrich Händel met prachtige stukken voor de vocale solisten Kai Yi Min (sopraan) en Arco Mandemaker (tenor) en instrumentale soli voor cello, fluit, orgel en pauken. Een geweldig werk uit het hoogtepunt van de barok, dat de macht van de muziek over de schepping en de mens bejubelt. Het orkest liet zich energiek en daadkrachtig horen en ook de bijdragen van solisten oogsten de waardering van het publiek. De UOV, op haar beurt, liet zich van haar beste kant horen in het fantastische slotkoor. Hierin wordt bezongen hoe het heelal door gewijde gezangen in beweging wordt gebracht en hoe, uiteindelijk, het aardse met trompetgeschal, onder de ogen van de gezegenden in de hemel, weer ten onder zal gaan. Over de invloed van de muziek op de natuur zal niet iedereen het eens zijn, maar over het positieve effect van deze compositie van Händel op het menselijk geluk, kan na deze uitvoering niemand meer twijfelen….

Na de pauze werd het monumentale "Messe Solennelle de St. Cécile" van de Charles Gounod uitgevoerd. De begeleiding vereist een zeer rijk orkest, met moeite kon dan ook plaats gevonden worden voor de ruim 60 orkestleden. Kai Yi Min (sopraan) en Arco Mandemaker (tenor) en Bert van de Wetering (bas) tekenden voor de solopartijen. Deze mis is één van de hoogtepunten uit de Franse romantiek. Voor koor en orkest was het een waar genoegen deze meeslepende muziek met zijn mooie melodielijnen en prachtige harmonieën uit te mogen voeren. Dit plezier droeg zeker bij aan de kwaliteit van de uitvoering.

 

Login formulier

Toegang tot het Ledenportaal

Uw privacy

Bij elk bezoek aan onze site wordt automatisch uw (tijdelijke) ip-adres herkend en zo mogelijk de site of e-mail van herkomst. Wij bewaren en gebruiken deze gegevens niet als individuele (persoons)gegevens, maar alleen om de navigatie en bezochte pagina's van onze site te analyseren om hiermee de bekendheid, functionaliteit en inhoud van onze site (en e-mails) te kunnen verbeteren. Om onze dienstverlening te optimaliseren worden via onze site in zeer beperkte mate zogenaamde cookies op uw computer geplaatst. Zo kunnen wij ervoor zorgen dat u bij een bezoek aan onze site niet herhaaldelijk dezelfde informatie ontvangt of moet invoeren. Deze gegevens blijven op uw eigen computer en worden door ons niet voor andere doeleinden gebruikt. Overigens is hetgeen in cookies wordt opgeslagen mede afhankelijk van uw eigen browserinstellingen.

E-mailadressen

Wij bewaren en gebruiken uitsluitend e-mail adressen die rechtstreeks aan ons worden opgegeven of waarvan bij opgave duidelijk is dat ze aan ons worden verstrekt. Wij gebruiken een e-mail adres alleen waarvoor dit aan ons is opgegeven en voor zover daarvoor ook toestemming is verleend. Deze toestemming is te allen tijde weer in te trekken via onze site of door dit op een andere wijze aan ons mee te delen. Wij verstrekken nooit e-mail adressen aan derden t.b.v. commerciële doeleinden.
Als u wenst te reageren op ons privacybeleid of als u vindt dat onze site of ons handelen hiermee niet in overeenstemming is, vragen wij u contact met ons op te nemen.

Reageren

In het geval dat wij uw informatie willen gaan gebruiken voor doeleinden, die (nog) niet zijn voorzien in dit privacybeleid, zullen wij dit vooraf meedelen, zodat u uw toestemming hieraan kunt onthouden. Op verzoek verlenen wij aan u toegang tot alle informatie die wij van u vasthouden en bieden wij u de mogelijkheid om eventuele onjuiste gegevens te corrigeren. Hiervoor kunt u contact met ons opnemen.
U kunt reageren door een e-mail te versturen naar het secretariaat.