maandag 20 mei 2019

Antonin Dvorak

Antonín Dvořák

Dvorak2Antonín Dvořák werd, als oudste van acht kinderen, geboren op 8 september 1841 in Nelahozeves een klein dorpje ten noorden van Praag aan de Moldau. Hij overleed in Praag op 1 mei 1904. Met Smetana en Janáček hoort hij tot de grote componisten uit Tsjechië. Ook was hij dirigent, organist en altviolist.

Tsjechië was onderdeel van Oostenrijk en Duits was de taal van de heersende klasse. Dvoráks tijd werd gekenmerkt door een opkomend Tsjechisch zelfbewustzijn en nationalisme. Dit heeft grote invloed gehad op zijn werk.

Zijn ouders waren arm. Zijn grootvader en vader waren slager en herbergier. Zijn vader speelde citer en van hem kreeg de kleine Antonin zijn eerste muzieklessen. Dvořák trof op de lagere school een muzikale onderwijzer die hem vioolles gaf. Hoewel bestemd om zijn vader op te volgen mocht hij op zijn dertiende naar zijn oom in Zionice. Hij kreeg daar les van Antonin Liehman. Duits, belangrijk om hogerop te komen, en ook orgel, piano en vioollessen. Hij speelde mee in het kleine orkest van zijn leraar en begon met componeren.

Liehman kon de vader van Antonin overtuigen van zijn talenten en met financiële steun van zijn oom mocht Dvořák in 1857 naar Praag om aan het Duitstalige conservatorium aldaar o.a. orgel te studeren. Na zijn afstuderen 1859 kon hij geen vaste baan vinden als organist en verdiende hij zijn brood als altviolist in dansorkesten en het theater. Daarnaast leerde hij zichzelf componeren. Aanvankelijk had hij weinig succes maar in 1872 lukt het wel met een Tsjechisch patriottistisch koorwerk.

Ook gaf hij pianolessen waarmee hij voldoende verdiende om met Anna Čermáková, één van zijn leerlingen, te trouwen op 17 november 1873. Na een gelukkig begin voltrok zich ook het grote drama in hun leven, hun drie kinderen stierven kort na elkaar. In deze tijd componeerde Dvořák het Stabat Mater.

Maar deze jaren waren ook het begin van zijn grote internationale doorbraak. In 1875 kreeg Dvořák een staatsbeurs voor vier jaar. Dit werd zijn internationale doorbraak. In de commissie die zijn ingezonden werk beoordeelde zat onder andere Johannes Brahms, die hem introduceerde bij vooraanstaanden in de muziekwereld. Dvořák kreeg steeds meer bekendheid.

Het Tsjechisch werd onderdrukt maar Tsjechische muziek was populair. Dvořák hield van zijn land en hij schreef veel muziek met folkloristische elementen, zoals zijn Slavische Dansen. Ten gevolge van politieke ontwikkelingen werd echter in Duitssprekende landen muziek, die als “Tsjechisch” bestempeld werd, minder populair. Rond 1880 verdween het volkse element uit zijn muziek, het werd ernstiger en pathetischer.

In 1879 ging Dvořák voor het eerst naar Engeland. Hij zou daar maar liefst acht keer verblijven. Hij werd daar erg populair vooral vanwege zijn vocale muziek. Zijn Stabat Mater werd in 1883 in Londen uitgevoerd. Hij grossierde er in eervolle onderscheidingen en eredoctoraten. Hij werd professor in Praag en maakte tournees door Oostenrijk, Duitsland en, hij was bevriend met Tsjaikovski , Rusland. Van 1892 tot 1895 is hij artistiek leider van het conservatorium in NewYork. Hij componeerde daar zijn negende symfonie “Uit de nieuwe wereld”.

Daarna keerde hij terug naar Tsjechië. Van 1901 tot zijn dood was hij directeur van het conservatorium in Praag. Zijn begrafenis was een nationale gebeurtenis.