maandag 20 mei 2019

Stabat Mater van Antonín Dvořák

StabatMaterStabat Mater dolorosa zijn de beginwoorden van het beroemde aangrijpende gedicht uit de dertiende eeuw over Maria in haar intense verdriet om haar Zoon die aan het kruis genageld is. Als gebed kreeg het “Stabat Mater” al in de veertiende eeuw een grote bekendheid; in de vijftiende eeuw werd het als zogenaamd sequentia in de misliturgie opgenomen.

Het thema , het verdriet van een moeder over de pijn van haar kind, is universeel en goed invoelbaar. De tekst is talloze malen vertaald, in alle talen van Europa, zie: https://www.stabatmater.info/stabat-mater/translations/ Ook in het Nederlands door o.a. Joost van den Vondel. In het programmaboekje zult u een prachtige moderne vertaling van Willem Wilmink aantreffen.Hoe de tekst van het Stabat Mater beleefd wordt door één van onze leden is te lezen in “De beleving van het Stabat Mater".
Het Stabat Mater heeft door de eeuwen heen ook honderden componisten geïnspireerd tot muziek, van het Gregoriaans tot het heden. Nog steeds worden er Stabat Maters gecomponeerd.

Het Stabat Mater van Antonín Dvořák is één van de hoogtepunten uit de Romantiek. Het was zijn eerste religieuze werk. Hij begon aan het werk in 1875 kort nadat zijn dochter Josefa, nog maar twee dagen oud, stierf. Toen in de zomer van 1876 zijn tweede dochter Růžena werd geboren was hij op de orkestratie na gereed. Inmiddels had hij succes gekregen en moest hij zich wijden aan andere opdrachten. In het najaar van 1877 pakte Dvořák het werk opnieuw op. Maar weer sloeg het noodlot toe. Růžena, elf maanden oud, stierf na het per ongeluk drinken van vergif en een maand later stierf Otakar, zijn driejarige zoon, aan de pokken.

Dvořák was zeer gelovig en hij zocht daar steun. In de muziek weerklinkt het universele verdriet, maar ook dat van de hoop. Er zijn geen ellenlange klaagzangen in mineur. Er is afwisseling van mineur en majeur, wanhoop en vertrouwen, droefenis en hoop, tot in het slotdeel het geloof in een betere wereld na de dood.

Het Stabat Mater bracht Dvořák grote successen. Eerst in 1880 in Praag, daarna in Brno en Budapest. De première in Londen in 1883 was zo’n succes dat Dvořák werd uitgenodigd het zelf te komen dirigeren in de Royal Albert Hall. Na afloop werd hij door twaalfduizend mensen toegejuicht.