maandag 20 mei 2019

Stabat Mater van Antonín Dvořák door de UOV

Na de eerdere fijne uitvoering van zijn Messe in D, vorig voorjaar, voeren we nu het Stabat Mater van Antonín Dvořák uit.

Stabat Mater zijn de eerste woorden van het beroemde middeleeuws gedicht over het grote verdriet van Maria om haar gekruisigde zoon. Dit Stabat Mater is door veel componisten op muziek gezet. Deze  werken worden vaak in de passietijd uitgevoerd.

Dvořák componeerde zijn Stabat Mater in een periode waarin hij ook zelf persoonlijk werd getroffen door een groot verdriet. Kort na elkaar stierven zijn drie zeer jonge kinderen. Dvořák zocht steun in zijn geloof. De muziek vertelt ons van groot universeel verdriet, maar ook van hoop, hoop op het paradijs. Met het Stabat Mater zou Dvořák internationaal doorbreken.

Dvořáks Stabat Mater is gecomponeerd voor een grote bezetting, dat was in zijn tijd in de mode. Ook wij hebben gekozen voor een grote bezetting. Het koor is uitgebreid met een groot aantal ervaren projectzangers en de begeleiding wordt verzorgd door een groot symfonisch orkest. De uitvoering vindt plaats in de sfeervolle St. Aloysiuskerk met zijn geweldige akoestiek. We verwachten veel van dit concert zien uw komst graag tegemoet.

Stabat Mater van Antonín Dvořák

Uitvoerenden

Bauwien van der Meer – Sopraan
Ruth Willemse – Alt