maandag 26 oktober 2020

Blijven zingen of zwijgen?

BlijvenzingenofzwijgenBlijven zingen of zwijgen? Dat was de keuze waarvoor koorbesturen kwamen te staan. Toen in de kranten het bericht verscheen dat zij hun koor bij de Kultuurkamer moesten aanmelden.  Dat klonk dreigend genoeg en veel zangers zegden hun lidmaatschap van hun koor op.

Hoe kwamen de koren de Tweede Wereldoorlog door? Gerard Maassen en Frederiek Eggink hebben daar onderzoek naar gedaan, in het bijzonder naar de oorlogsgeschiedenis van de vier grote koren die destijds het Utrechtse koorleven domineerden, alsmede de koepelorganisaties waarvan zij deel uitmaakten: Toonkunst Utrecht, de Koninklijke Oratorium Vereniging  (Kerkgezang), de Utrechtse Oratorium Vereniging en de Koninklijke Utrechtse Mannenzang Vereniging (opgeheven in 1962).

De geschiedenissen bleken verrassend divers te zijn: in het ene uiterste geval ging een koor ‘ondergronds’, in het andere uiterste geval bleef het koor zo lang mogelijk gehoor geven aan de verordeningen van de bezetter, totdat na Dolle Dinsdag het koorleven geheel uitdoofde.

Het rijk geïllustreerde boek "Blijven zingen of zwijgen", 107 pagina’s, kost € 15,00 en is verkrijgbaar door een email te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . U krijgt dan informatie over de betaling en hoe men het boek kan ontvangen.