vrijdag 22 november 2019

Rossini, Gioachino Antonio

Gioachino Antonio Rossini (Pesaro, 29 februari 1792 - Passy ( Parijs), 13 november 1868) is vooral bekend door zijn opera’s, vooral de komische. Hij componeerde er maar liefst 40 in de eerste helft van zijn leven. Velen daarvan worden nu nog opgevoerd. Hij werd wereldberoemd en ook schatrijk. Vakgenoten zagen hem als een van de belangrijkste componisten. In de tweede helft van zijn leven componeerde hij minder, vooral kleinere werken en religieuze muziek, waaronder Petite Messe Solennelle.

Rossini werd geboren in Pesaro, een stadje aan de Adriatische zee ten zuiden van Rimini,op 29 februari 1792. Hij kreeg zijn eerste muziek onderricht thuis. Zijn vader speelde hoorn en trompet, zijn moeder was een zangeres.
Het waren roerige tijden. De Napoleontische oorlogen teisterden Europa. Zijn vader verdween vanwege zijn Franse sympathieën enige tijd in de gevangenis. Het gezin verhuisde vervolgens naar Bologna.
Vanaf zijn 12e zette hij al stukken tekst op muziek en twee jaar later werd hij toegelaten tot het Liceo Musicale in Bologna. Op zijn 18e componeerde hij zijn eerste opera. Zijn eerste opera schreef hij in 1810 en drie jaar later kwam zijn grote doorbraak met onder andere Tancredi en iets later De Barbier van Sevilla. Tussen 1815 en 1823 werkte Rossini in Napels waar hij o.a Otello en Mozes in Egypte schreef. Rossini In 1822 trouwde Rossini met de zangeres Isabella Colbran. In 1824 verhuisde Rossini naar Parijs. Hier schreef hij nog een aantal opera’s, vooral Franstalige bewerkingen van zijn eerdere opera's, en ook, als laatste, zijn magnum opus Willem Tell. Hij stopte met het componeren van opera's. Waarom? Wetenschappers zijn er nog steeds niet uit.
Natuurlijk, hij had genoeg geld verdiend om de rest van zijn leven op zijn lauweren te rusten, maar mogelijk speelde ook andere zaken een rol. Zijn moeder was in 1827 overleden. Zijn gezondheid liet te wensen over, hij was depressief en had echtelijke problemen. Ook veranderde de smaak van het publiek. Bovendien had hij een langjarig conflict met de Franse overheid die na de revolutie van 1830 zijn toelage had stopgezet.

Na de scheiding van zijn eerste vrouw Isabelle in 1835 keerde hij samen met zijn latere tweede vrouw Olympe Pélissier terug naar Bologna. Hier begon het bij Rossini weer langzaam te borrelen. Zijn Stabat Mater uit 1841 is een prachtig theatraal werk.
Na de dood van Isabelle trouwde Rossini in 1845 met Olympe. De revolutie van 1848 dwong Rossini naar Florence te verhuizen. In de loop van de vijftiger jaren ging echter zijn gezondheid steeds verder achteruit. Daarom verhuisde hij weer naar Parijs voor de beste medische zorg.
Met succes! Zijn gezondheid ging geweldig vooruit en ook zijn levenslust. Van 1858 tot 2 maanden voor zijn dood in 1868 hielden hij en zijn vrouw salon in Passy, een voorstad van Parijs. Deze samenkomsten voor een zeer select publiek, gewijd aan gevatte discussies en muziek, werden wereldberoemd. Rossini begon ook weer te componeren. Deze stukken waren vooral bedoeld voor de wekelijkse samenkomsten. “Zonden van de oude dag” noemde hij ze.
rossini seniorWel bedoeld voor publieke uitvoering was zijn Petite Messe Solennelle die hij in 1863, vermoedelijk op verzoek van een vooraanstaand edelman voor de inwijding van een privé kapel, componeerde. Hij noemde het zijn “Zonde van de oude dag”. Helaas mocht hij niet meemaken dat het werk in een kerk werd uitgevoerd, het Vaticaan gaf geen toestemming voor vrouwenstemmen in de kerk. In 1864 werd hij benoemd tot grootofficier van het Légion d’honneur.

Rossini overleed op vrijdag 13 november na een longontsteking. De begrafenisdienst werd bijgewoond door meer dan 4000 mensen. Hij werd begraven op Père Lachaise, de grote begraafplaats in het oosten van Parijs. In 1887 werden zijn overblijfselen overgebracht naar de Santa Croce kerk in Florence. Zijn grafmonument is echter niet leeg, Olympe ligt er nog begraven. Zij overleefde hem 10 jaar.
Na haar dood ging zijn vermogen naar de gemeente Pesaro om een muziekschool te stichten en naar een tehuis in Parijs voor gepensioneerde operazangers. Zijn muzikale nalatenschap is er voor iedereen die van muziek houdt.

Eén van onze koorleden heeft zich verdiept in Rossini en zijn Messe. Zijn bevindingen kunt u hier lezen.